Wagenparkbeheer Begrippenlijst

Wat is een API?

Een Application Programming Interface (API) is een software-interface die verschillende applicaties met elkaar laat communiceren. Via een API-koppeling wordt data uitgewisseld tussen twee softwaresystemen, wat allerlei handelingen door mensen overbodig maakt en dus veel tijd bespaart.
Lees verder

Wat is een CAN-bus?

Het Controller Area Network (CAN) is de standaard voor een seriële databus die communicatie tussen elektronische regeleenheden in voertuigen mogelijk maakt. Een databus is een bus, of het deel van een systeembus, die voor het transport van digitale data zorgt.
Lees verder

Wat is een dashcam?

Een dashboardcamera is een camera die je bevestigt aan de binnenkant van de voorruit en die ritten vastlegt vanuit het perspectief van de bestuurder. Het filmen & opnemen begint automatisch zodra de auto gestart wordt. Een dashcam filmt de weg aan de voor- en/of achterkant van de auto. Daarnaast is het mogelijk om er extra opties aan toe te voegen, zoals een parkeermodus - dan wordt de camera ook gebruikt als bewakingscamera. Soms is er ook een camera voor het filmen van zitplaatsen of het interieur. Denk bijvoorbeeld aan taxi’s of lading.
Lees verder

Wat is een tachograaf?

Een tachograaf is een door de overheid verplicht apparaat dat aangesloten wordt op de aandrijving (meestal de versnellingsbak) van vrachtwagens, bussen en lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer.
Lees verder

Wat is field service?

Field service behelst het managen van bedrijfsactiviteiten in het veld, zoals bijvoorbeeld het installeren en onderhouden van installaties bij klanten. Om dit proces te stroomlijnen en de toegang tot gegevens te verbeteren, wordt field service software gebruikt. Met deze software kunnen bedrijven alle resources managen die een rol spelen in hun field service activiteiten. Je kunt er opdrachten mee verwerken, service- en reparatie opdrachten bijhouden, klantenservice contracten managen en meer.
Lees verder

Wat is fleet management?

Fleet management draait om het beheren van voertuigen, zoals auto’s, bestelwagens, vrachtwagens & bussen, en van materieel, zoals trailers, kranen en containers. Het doel is het zo efficiënt en veilig mogelijk gebruiken van deze middelen, inclusief goed onderhoud.
Lees verder

Wat is geofencing?

Met geofencing worden virtuele 'hekken' rondom een specifieke locatie geplaatst. Als voertuigen of materieel met GPS trackers deze afgebakende zones betreden en/of verlaten zonder uw toestemming, dan krijgt u een melding. Daarnaast kan een geofence bewegingen binnen de afgebakende locatie detecteren. Stel bijvoorbeeld dat u een geofence rondom een werkplaats heeft, dan worden bewegingen buiten werktijd opgemerkt.
Lees verder

Wat is logistiek management?

Logistiek management is een onderdeel van supply chain management en houdt zich bezig met het zo efficiënt mogelijk maken van de processen om goederen bij klanten te krijgen, zoals bijvoorbeeld van de fabriek naar de winkel. Daartoe kunnen verschillende soorten vervoer ingezet worden: over de weg, per spoor en door de lucht.
Lees verder

Wat is telematics?

In telematics komen twee vakgebieden samen: telecommunicatie (informatie overdracht via telefoonlijnen, kabels etc.) en informatica (computersystemen, digitale informatieverwerking). Tegenwoordig wordt de term vooral gebruikt in het kader van fleet management software, die gebruikt wordt voor het beheren van allerlei soorten wagenparken en werkmaterieel.
Lees verder

Wij gaan graag met u in gesprek!

24/7 zicht op uw wagenpark met Inseego. Wij hebben voor ieder formaat wagenpark een oplossing.