Terug naar 5G Begrippenlijst

Wat is WAN?

De afkorting WAN staat voor Wide Area Network. Een WAN is een netwerk dat zich zich over een grote afstand uitstrekt, binnen een groot geografisch gebied. Dat kan een stad zijn, maar ook een provincie of zelfs een land.

Modems ontvangen en versturen informatie van en naar het internet via de WAN-poort. WAN's worden vaak gebruikt om kleinere netwerken, zoals LAN's, met elkaar te verbinden.

Wat is LAN?

De afkorting LAN staat voor Local Area Network. Een LAN bestaat uit de verzameling apparaten thuis of op het werk die via een kabel of wifi met het netwerk aldaar verbonden zijn. Denk aan je desktop, tablet, smartphone, router enzovoorts.

Wat is het verschil tussen WAN en LAN?

Het is WAN (breed) zodra je buiten het lokale netwerk zit. Het is LAN (lokaal) als je binnen het netwerk ter plaatse blijft. Ben je bijvoorbeeld op locatie, thuis of op het werk, aan het browsen op internet, dan gaat dat via een WAN; kopieer je een bestand van de ene computer naar de andere, dan gaat dat via het LAN.

Hoe groot is een WAN?

De grootte van een WAN is afhankelijk van de verbindingen waarvoor deze gebruikt wordt. Voor een gemeente is er iets anders nodig dan voor een organisatie die een landelijk 4G of 5G netwerk managet.

Wij leveren al 25 jaar fleet management software in Nederland

Wat is SD-WAN?

SD-WAN staat voor software defined wide area network. Het is een type computernetwerk (een verbinding tussen meerdere apparaten voor het delen van bronnen en datacommunicatie), voor het verbinden van meerdere internettoegang bronnen, zoals DSL (digital subscriber line), kabel en mobiel. SD-WAN combineert connectiviteit opties (o.a. MPLS, mobiel en breedband), wat het voor bedrijven eenvoudiger maakt om bedrijfslocaties op het interne netwerk aan te sluiten. SD-WAN’s maken het gebruik van VPN’s (virtuele privénetwerken) mogelijk.

Wat is MPLS?

MPLS staat voor multiprotocol label switching. het is een netwerktechniek waarmee data via een optimale routing over een netwerk verstuurd. Datapakketjes worden gelabeld met informatie over de eindbestemming om vooraf duidelijk te maken via welke route de gegevens verstuurd moet worden.

Wij gaan graag met u in gesprek!

Geef uw klanten de snelste, gemakkelijkste en meest betrouwbare breedbandoplossingen.

Inseego