Terug naar 5G Begrippenlijst

Wat is fixed wireless access?

Fixed wireless access (FWA), in het Nederlands “vaste draadloze toegang”, is een type breedband internettoegang die gebruik maakt van fixed wireless technologie om snelle internetdiensten te kunnen leveren. FWA technologie maakt gebruik van radiogolven om te communiceren tussen een vast basisstation en de plek waar de gebruiker is, in de meeste gevallen thuis of op kantoor. Daarnaast kunnen Internet Service Providers (ISP’s) kleinere bedrijven en huishoudens in afgelegen gebieden met FWA “last mile connectiviteit” bieden.

Wat is mobile broadband?

Mobile broadband, oftewel mobiel breedband, is de term die gebruikt wordt voor draadloze internettoegang via mobiele netwerken. Je krijgt toegang tot die netwerken via een (draadloos) modem of een laptop, smartphone, tablet of een ander wireless device. Je maakt er gebruik van als je bijvoorbeeld aan het internetten bent in het openbaar vervoer, maar ook als je een netwerk opzet via een MiFi router (een zogenoemde hotspot) als je op vakantie bent.

Wat is FWA breedband?

FWA breedband wordt doorgaans geleverd via een vast basisstation, wat een type antenne is die op een gebouw of toren is gemonteerd. Het basisstation zendt radiosignalen uit naar de locatie van een gebruiker, waar een antenne de signalen opvangt en omzet in internet data. De apparatuur van de gebruiker maakt vervolgens via die antenne verbinding met het internet.

Hoe worden FWA diensten geleverd?

FWA diensten kunnen worden geleverd via verschillende frequenties, afhankelijk van de technologie die wordt gebruikt. De meest voorkomende frequentiebanden voor FWA zijn 2,4 GHz en 5 GHz. Deze frequenties worden vaak gebruikt voor wifi toepassingen en veel FWA basisstations zijn compatibel met wifi apparatuur.

Wat is wifi?

Smartphones, laptops en andere mobiele apparaten en slimme devices in je huis maken gebruik van wifi. Het wordt gecreëerd via een router of gateway en bouwt een netwerk op waarmee apparaten verbinding kunnen maken. Zonder wifi zou elk apparaat ‘op de muur’ aangesloten moeten worden (denk aan de ethernet kabels van vroeger).

Wij leveren al 25 jaar fleet management software in Nederland

Wat is het verschil tussen wifi en draadloos internet?

Wifi is het netwerk dat jouw wireless devices met elkaar en het internet verbindt. Het wordt gecreëerd via een router of gateway, ongeacht jouw internetverbinding. Je kunt dus een wifi netwerk creëren met een DSL (Digital Subscriber Line, internet over een koperdraadverbinding), via de kabel of met glasvezel. Ook kun je een wifi netwerk maken van een satelliet internetverbinding of een fixed wireless connection.

Draadloos internet is de naam voor een specifiek type internetverbinding. Je draadloze internet device maakt een verbinding met omliggende zendmasten. Vervolgens wordt een wifi netwerk gemaakt met behulp van die verbinding.

Kort samengevat:

• een wifi netwerk kan gecreëerd worden met behulp van ieder type internetverbinding
  • draadloos internet maakt gebruik van zendmasten, om vervolgens met behulp van die verbinding een wifi netwerk te maken

Wij gaan graag met u in gesprek!

Geef uw klanten de snelste, gemakkelijkste en meest betrouwbare breedbandoplossingen.

Inseego