Terug naar Wagenparkbeheer Begrippenlijst

Wat is telematics?

In telematics komen twee vakgebieden samen: telecommunicatie (informatie overdracht via telefoonlijnen, kabels etc.) en informatica (computersystemen, digitale informatieverwerking). Tegenwoordig wordt de term vooral gebruikt in het kader van fleet management software, die gebruikt wordt voor het beheren van allerlei soorten wagenparken en werkmaterieel.

Hoe het allemaal begon...

We gebruiken allemaal computers en vinden het heel normaal om bestanden uit te wisselen, maar zo lang doen we dat eigenlijk nog niet. Toen personal computers met hun opmars begonnen in de jaren '90 en steeds kleiner werden, werd de behoefte aan een eenvoudige manier om gegevens uit te wisselen groter.

Met telecommunicatietechnologie werden computers met elkaar en met andere apparaten verbonden. Met behulp van informatica technologie kon data eenvoudig uitgewisseld worden. Et voilà: telematics.

Inmiddels zitten ultra kleine computerprocessors onderhand overal in en zijn de telecommunicatienetwerken veel uitgebreider en daardoor beter geschikt om grote hoeveelheden gegevens uit te wisselen, any place, any time.

Wat kan er allemaal met telematics?

De toepassingsmogelijkheden van telematica zijn enorm dankzij 'the Internet of Things' (IoT). We zijn steeds meer met elkaar verbonden en kunnen steeds meer met de locatiegebonden informatie die daardoor verzameld wordt.

Het gevolg daarvan is dat telematics inmiddels veel meer behelst dan "de stip op de kaart" en rittenregistratie. Een greep uit wat er nog meer mogelijk is met de inseego software:

Wij leveren al 25 jaar fleet management software in België

Rijgedrag monitoren én verbeteren

Bepaald rijgedrag heeft een grote invloed op het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot van uw wagenpark. Door het te monitoren, kunt u medewerkers helpen om hun rijgedrag te verbeteren, terwijl tegelijkertijd de veiligheid vergroot wordt. Medewerkers worden er ook op een positieve manier bij betrokken via de Inseego Driver app, waarin ze zien welke positieve resultaten hun verbeterde rijgedrag oplevert.

Diepgaand inzicht in wagenpark prestaties

Met Inseego’s Executive Dashboard kunt u op een laagdrempelige manier snel zakelijk kritische gegevens inzien. Duidelijke grafieken en tabellen geven een overzichtelijke samenvatting. U ziet in één oogopslag hoe de zaken ervoor staan.

Gebied management

Met geofencing is het mogelijk om bepaalde gebieden af te bakenen. Deze kunt u aanduiden als go- of no-go gebieden. Komt een voertuig in een no-go gebied dan volgt er een melding (alarm, e-mail of SMS).

Meer doen met minder voertuigen

Door Inseego technieken zoals bestuurders identificatie (Driver ID) en Plug & Play te gebruiken, heeft u minder voertuigen nodig voor hetzelfde aantal medewerkers.

Asset tracking

Inseego heeft een oplossing voor het tracken van alle soorten (stroomloze) assets, zoals werkmaterieel, aanhangwagens, trailers, containers en gereedschap. Van een autonome unit voor ongemotoriseerd werkmaterieel en een track & trace unit inclusief onze volledige fleetmanagement oplossing t/m BLE Beacons.

Wat zijn de voordelen van telematics?

Telematics technologie biedt u veel operationele en financiële voordelen. Hieronder zetten we er 5 op een rij.

 1. Brandstof besparen
  Brandstof besparen is voor veel bedrijven een topprioriteit. Door het brandstofverbruik van uw wagenpark te monitoren met behulp van onze software, wordt glashelder waar er ingegrepen moet worden en wat u juist wilt stimuleren. De besparing die dit oplevert kan oplopen tot 15%.
 2. Betere planning & controle
  Hoe beter alle werkzaamheden ingepland worden, hoe minder kilometers uw buitendienstmedewerkers maken. Het traceren van voertuigen helpt u bij het opstellen van betere routes en het efficiënt toekennen van werkzaamheden.

  Daarnaast houdt u met de Inseego software eenvoudig de zakelijke- en privékilometers accuraat bij. Het enige wat de bestuurder hoeft te doen voor de start van een rit, is instellen of deze zakelijk of privé is. Zo wordt fiscale bijtelling voorkomen en kunnen urenstaten en overwerk declaraties eenvoudig gecontroleerd worden.
 3. Beter (preventief) onderhoud
  Door het consequent inplannen van (preventief) onderhoud en het snel laten uitvoeren van reparaties, dalen de kosten en milieu belasting. Want goed onderhouden voertuigen presteren op alle vlakken beter. Ook wat dit betreft zorgt Inseego's telematics software voor het benodigde inzicht, waardoor u onderhoudswerkzaamheden tijdig kunt inplannen.
 4. Koppelingen met andere applicaties
  Om uw bedrijfsvoering te vergemakkelijken, hebben wij API-koppelingen gemaakt met andere software. Als Inseego klant kunt u daardoor gebruik maken van een urenregistratie app en de parkeer app EasyPark.
 5. Integratie met uw ERP systeem
  Inseego software is te integreren met de ERP systemen van onder andere Delinea, Exact, Microsoft Dynamics, Microsoft Navision, Oracle, PCA Mobile, SAP, Tensing, Triopsys en ViaData. Deze integratie vereenvoudigt het beheren van belangrijke bedrijfsprocessen.

Hoe werkt een telematics systeem?

Het in het voertuig geïnstalleerde tracking apparaat (wat vroeger een 'black box' werd genoemd), is de essentie van het telematics systeem. Via de eigen on-board diagnostics (OBDII) of een CAN-bus poort maakt het systeem verbinding met de SIM-kaart in het voertuig. Dankzij een on-board modem kan er draadloos gecommuniceerd worden.

De verzamelde gps data en andere voertuigspecifieke gegevens worden verzonden naar een Inseego server die deze input vertaalt naar wat u 'aan de voorkant' ziet op het Inseego dashboard op uw desktop, tablet en smartphone.

De telematics data omvatten onder meer locatie, dag & tijd, brandstofverbruik, snelheid, hard optrekken & remmen en stationair draaien. Door de data te analyseren, ontdekt u patronen en krijgt u diepgaand én actiegericht inzicht, waardoor u het wagenpark beter kunt managen.

Wat kost telematics?

Dat hangt af van de telematics oplossing waar u voor kiest. Wilt u alleen real-time voertuig tracking en rittenregistratie of wilt u ook gebruik maken van de financiële en operationele voordelen die appplicaties zoals het Executive Dashboard en de rijgedrag module Inseego Driver u bieden?

Kijkt u vooral naar de korte termijn of houdt u ook rekening met lange termijn (milieu) opbrengsten, zoals een betere planning (waardoor uw klanten tevredener zijn) en het steeds verder verlagen van de CO2 uitstoot?

Ieder bedrijf is anders en maakt haar eigen afwegingen, ook op het gebied van wagenparkbeheer. Daarom hebben wij voor ieder formaat en type wagenpark een oplossing. Of u nu op zoek bent naar een plug & play oplossing waar u direct mee aan de slag kunt, een fleetmanagement oplossing op maat of een manier om uw assets te tracken, wij hebben wat u nodig heeft.

Toekomstbestendige telematics van Inseego

Inseego is al decennialang gespecialiseerd in gps tracking en telematics systemen. Met onze software heeft u 24/7 zicht op uw wagenpark, kunt u tot 15% op de brandstof- en onderhoudskosten besparen en de operationele efficiency tot 30% verbeteren.

Wij gaan graag met u in gesprek!

Wij bieden u 24/7 zicht op uw wagenpark en snelle, betrouwbare breedband oplossingen.

Inseego