Terug naar Wagenparkbeheer Begrippenlijst

Wat is logistiek management?

Logistiek management is een onderdeel van supply chain management en houdt zich bezig met het zo efficiënt mogelijk maken van de processen om goederen bij klanten te krijgen, zoals bijvoorbeeld van de fabriek naar de winkel. Daartoe kunnen verschillende soorten vervoer ingezet worden: over de weg, per spoor en door de lucht.

Wat doet een logistiek manager?

Een logistiek manager is verantwoordelijk voor de logistieke processen, van de ontvangst en het opslaan van goederen t/m het vervoer en stuurt daarnaast verschillende afdelingen aan, zoals:

 • inkoop
 • distributie
 • planning
 • warehousing

De werkzaamheden van een logistiek manager kunnen verschillen per organisatie, maar behelzen over het algemeen:

 • het bewaken van strategische doelstellingen
 • werkprocessen analyseren, optimaliseren en standaardiseren
 • verbetertrajecten coördineren en onderlinge samenwerking stimuleren
 • focussen op de klant en tegelijkertijd de kosten zo laag mogelijk houden
Wij leveren al 25 jaar fleet management software in België

Welke opleiding en competenties heb je ervoor nodig?

Om logistiek manager te worden, is een HBO opleiding Logistics Management vereist. De competenties waarover je moet beschikken, zijn:

 • affiniteit met plannen & organiseren en cijfermatig inzicht
 • managementvaardigheden, om de diverse afdelingen goed te kunnen aansturen
 • analytisch denkvermogen, om aanpassingen die de processen zouden verbeteren te kunnen zien en te implementeren
 • uitstekende sociale vaardigheden, omdat je met veel mensen met een diversiteit aan functies moet kunnen omgaan

De 7 J’s van logistiek management

Logistiek management dienstverleners hebben het regelmatig over de 7 J’s. Dat zijn de 7 zaken die zij als onmisbaar zien voor een goede dienstverlening.

 1. Juiste product
  Je moet de producten die getransporteerd begrijpen, van grondstoffen voor een fabriek t/m de afgewerkte goederen die bij de klant bezorgd worden.
 2. Juiste plaats
  Er zijn verschillende toeleveringsketens die allemaal hetzelfde doel hebben: bij de klant aankomen. Dat doel bereiken kan via havens, boerderijen en/of distributiecentra verlopen, afhankelijk van het type klant (de groothandel, fabrieken of de detailhandel).
 3. Juiste prijs
  Effectieve logistiek levert een bijdrage aan het verbeteren van de bedrijfsresultaten van de klant én het bedrijf dat de logistiek management diensten levert.
 4. Juiste klant
  Er zijn verschillende soorten bedrijven die een beroep doen op logistieke dienstverleners. Van (online) retailers t/m fabrieken die grondstoffen verwerken.
 5. Juiste omstandigheden
  Goederen op de juiste manier opslaan en verwerken zorgen ervoor dat klanten die goederen in goede staat ontvangen.
 6. Juiste tijd
  Met realtime tracking tot aan de eindbestemming kan aan de door de klant gewenste levertijd voldaan worden.
 7. Juiste hoeveelheid
  Orderafhandeling en magazijnbeheer - het zorgen voor de juiste hoeveelheid goederen voor iedere fase van de toeleveringsketen - sluiten perfect op elkaar aan.

Ketensamenwerking of supply chain management

Omdat de logistieke ketens in de loop der tijd complexer geworden zijn, is het voor individuele bedrijven lastiger geworden om aan de veranderende wensen en eisen van klanten te voldoen. Samenwerking stroomopwaarts (naar de bron) en stroomafwaarts (naar de klant) in een keten (chain) is een hieruit voortvloeiende, logische keuze.

Er worden dan ook steeds vaker gespecialiseerde logistieke bedrijven ingeschakeld voor het managen van goederentransport. Zij beschikken over de benodigde kennis & kunde én de juiste connecties in de transportsector, wat de algehele efficiëntie ten goede komt.

Voor ‘ketensamenwerking’ wordt meestal het Engelse ‘supply chain management’ (SCM) gebruikt. Omdat SCM zich richt op de klant én inkoop-, verkoop- & marketingactiviteiten, spreekt men steeds vaker van 'Demand & Supply Chain Management' (D&SCM).

Wij gaan graag met u in gesprek!

Wij bieden u 24/7 zicht op uw wagenpark en snelle, betrouwbare breedband oplossingen.