Terug naar Wagenparkbeheer Begrippenlijst

Wat is een dashcam?

Gebruik dashcam: veelgestelde vragen beantwoord

Je ziet ze steeds meer in België: dashboardcamera’s. Voor recreatief gebruik en/of om er de dagelijkse ritten mee vast te leggen, als bewijs in het geval van een ongeluk of schade.

Wat is een dashcam eigenlijk voor camera en waar wordt hij nog meer voor gebruikt? In deze blog beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over het gebruik van een dashcam.

Wat is een dashcam?

Een dashboardcamera is een camera die je bevestigt aan de binnenkant van de voorruit en die ritten vastlegt vanuit het perspectief van de bestuurder. Het filmen & opnemen begint automatisch zodra de auto gestart wordt.

Een dashcam filmt de weg aan de voor- en/of achterkant van de auto. Daarnaast is het mogelijk om er extra opties aan toe te voegen, zoals een parkeermodus - dan wordt de camera ook gebruikt als bewakingscamera.

Soms is er ook een camera voor het filmen van zitplaatsen of het interieur. Denk bijvoorbeeld aan taxi’s of lading.

Waar wordt een dashcam voor gebruikt?

Dashcams worden steeds vaker gebruikt, bijvoorbeeld om fraaie vakantieroutes mee te filmen. Daarnaast kunnen camerabeelden dienen als bewijs bij een ongeval, aanrijding of schade (de rechter besluit of de beelden al dan niet toegelaten worden als bewijs).

Bedrijven combineren dashcams met fleetmanagement software om voertuigen & bestuurdersgedrag te monitoren en de operationele kosten te verminderen, terwijl tegelijkertijd de veiligheid vergroot wordt.

Wij leveren al 25 jaar fleet management software in België

Waar moet je op letten met een dashcam?

  • zorg voor een stevige montage
  • plaats ‘m niet in het blikveld van de bestuurder voor onbelemmerd zicht
  • ruim de dashcam op als het voertuig niet gebruikt wordt om diefstal te vermijden
  • gebruik een geheugenkaart met afdoende opslagcapaciteit

De dashcam die wij leveren, is gekoppeld aan onze wagenparkbeheer software. Dat betekent dat camerabeelden opgeslagen worden in de cloud en u dus nooit geconfronteerd wordt met het verlies van beelden omdat de camera opneemt over oude opnames om te voorkomen dat de geheugenkaart vol raakt.

Zijn er landen waar dashcams verboden zijn?

In Luxemburg, Oostenrijk en Portugal zijn dashcams verboden. In Duitsland, Spanje en Zwitserland wordt het gebruik ervan ten zeerste afgeraden.

Er zijn dashcams die ook flitsers doorgeven en dat is niet toegestaan in België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en de Baltische staten.

Waar worden dashcams veel gebruikt?

In Engeland zijn dashcams al heel lang populair. Aldaar worden ze als onmisbaar gezien in het geval van een ongeluk of schade. Dashcam beelden laten namelijk precies zien wat er gebeurd is, wat in veel gevallen betrouwbaarder is dan wat betrokkenen of omstanders zeggen.

Dat dashcams zo belangrijk gevonden worden, zie je terug in hoe Engelse verzekeringsmaatschappijen ermee omgaan. Zij geven aanzienlijke kortingen op autoverzekeringspremies als er dashcams gebruikt worden.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen?

Inseego werkt met de nieuwste generatie dashcams voor wagenparken waarin een module zit die Machine Vision (MV) en Artificial Intelligence (AI) gebruikt om bewegingen te analyseren.

Deze additionele camera is naar binnen gericht, maar de bestuurder wordt niet gefilmd. Het gaat namelijk enkel om het registreren van events die een negatieve invloed hebben op rijgedrag. Denk bijvoorbeeld aan bezig zijn met je telefoon, iets eten, roken of in slaap sukkelen.

De dashcam geeft een ​​audio-waarschuwing en toont een icoontje op het scherm wanneer risicovol rijgedrag gedetecteerd wordt, zodat de bestuurder zichzelf direct kan corrigeren.

Wij gaan graag met u in gesprek!

Wij bieden u 24/7 zicht op uw wagenpark en snelle, betrouwbare breedband oplossingen.