Terug naar Wagenparkbeheer Begrippenlijst

Wat is een CAN-bus?

Het Controller Area Network (CAN) is de standaard voor een seriële databus die communicatie tussen elektronische regeleenheden in voertuigen mogelijk maakt. Een databus is een bus, of het deel van een systeembus, die voor het transport van digitale data zorgt.

Als u wilt beschikken over aanvullende voertuig informatie, zoals rijgedrag en motorbeheer gegevens, dan kan Inseego een verbinding maken met het CAN-bus systeem van uw voertuigen.

Hoe werkt het CAN-bus systeem?

CAN is een lineair bussysteem dat gebruikt wordt om digitale signalen van de ene module naar de andere door te sturen. De bus bestaat uit twee in elkaar gedraaide koperdraden, die met elkaar verbonden worden door afsluitweerstanden.

Welke op de CAN-bus aangesloten systemen (zoals motormanagement, temperatuurregeling, ABS en airbags) voorrang krijgen, wordt via een data protocol geregeld.

Er zijn verschillende soorten CAN snelheden:

 • Klasse A heeft een communicatiesnelheid tot 10 kb/s, wat afdoende is voor bijvoorbeeld de raam- en spiegelbediening en de elektrische stoelverstelling.
 • Klasse B heeft een communicatiesnelheid tussen de 10 kb/s en de 125 kb/s en wordt onder andere gebruikt voor de dataverbinding tussen verschillende regeleenheden en de aansturing van het dashboard.
 • Klasse C heeft de snelste communicatiesnelheid, tussen de 125 kb/s en de 1 MB/s, voor toepassingen waarbij er geen tijdvertraging mag optreden tussen het verzenden en ontvangen van het CAN-bus bericht.
Wij leveren al 25 jaar fleet management software in België

Wat is een CAN-bus aansluiting?

Via het CAN-bus systeem communiceren elektronische apparaten in voertuigen constant met elkaar. Vroeger was er voor iedere soort informatie een aparte kabel nodig. Bij CAN-databus systemen zijn er slechts twee kabels nodig: de CAN-High en CAN-Low.

Welke gegevens worden verzameld via de CAN-bus aansluiting?

U kunt snel en effectief voertuig gebruik verbeterpunten identificeren door de gegevens die via de CAN-bus aansluiting verzameld worden:

 • brandstofverbruik (KPL)
 • aantal toeren per minuut (RPM)
 • snelheidsmeter standen (ODO)
 • gaspedaal positie
 • motorbelasting
 • brandstofniveaus
 • motortemperatuur

Wat zijn de voordelen van CAN-bus?

Gemakkelijker te installeren
Er is geen complexe bedrading nodig omdat alles via één systeem loopt.

Flexibel
Nieuwe componenten kunnen eenvoudig toegevoegd worden.

Gecentraliseerd
Alles vindt plaats binnen één CAN-netwerk.

Snel
De gegevensoverdracht gaat veel sneller dan via traditionele bekabeling, omdat meerdere berichten tegelijkertijd naar alle aangesloten apparaten, sensoren of actuatoren kunnen worden verzonden.

Efficiënt
Data wordt automatisch geprioriteerd.

Stabiel
Geen last van elektrische of elektro­mag­ne­tische storingen.

Voordelig
Lagere hardware kosten en minimale signaalverwerking vereisten.

Waar worden CAN-gegevens voor gebruikt?

Het registreren en analyseren van voertuig gegevens én daar actie op ondernemen, spelen een belangrijke rol in het verlagen van (brandstof)kosten, het verbeteren van rijgedrag en het vergroten van de veiligheid.

Hoe werken CAN-bus signalen?

Het CAN-bus systeem werkt volgens het broadcast principe. Een zender zet een bericht op de CAN-bus. Elke node op diezelfde bus ontvangt het bericht, maar de zender heeft in dat bericht aangegeven voor welke nodes het bericht bestemd is. De nodes waarvoor het bericht bestemd is, herkennen het, de rest negeert het.

Wat is een CAN-frame?

Via CAN-frames commu­niceren de elektronische regeleenheden in het CAN-netwerk met elkaar. Er zijn 4 soorten frames:

 1. Gegevens­frame – voor de gegevens­over­dracht
 2. Foutframe – voor het detecteren van fouten
 3. Overbe­las­ting ­frame – komt in actie bij een vertraging tussen 1 en 4
 4. Externe frame – vraagt informatie aan een specifieke identifier

Met CAN-bus voertuig & wagenpark informatie ontsluiten

Inseego gebruikt CAN-bus integraties om aanvullende voertuig & wagenpark informatie voor u te ontsluiten, met alle voordelen van dien:

 1. extra operationele informatie en gedetailleerde voertuig- en wagenpark rapportages
 2. vastleggen van reiskilometers, gemiddeld aantal kilometers, RPM en snelheid
 3. besparing op brandstofkosten en vermindering CO2 uitstoot

Ook goed om te weten: als u onze kilometer- en rittenregistratie software combineert met een CAN-bus aansluiting, dan wordt de kilometerstand van het voertuig overgenomen, wat handmatig ijken overbodig maakt.

Wij gaan graag met u in gesprek!

Wij bieden u 24/7 zicht op uw wagenpark en snelle, betrouwbare breedband oplossingen.

Inseego