Terug naar 5G Begrippenlijst

Wat is RAN?

De afkorting RAN betekent Radio Access Network. Het is een netwerk van radiozenders en -ontvangers dat wordt gebruikt om te communiceren met mobiele apparaten, zoals mobiele telefoons. RAN's zijn doorgaans ontworpen om een ​​groot geografisch gebied te bestrijken, zoals een stad of een land. Radio Access Networks worden vaak gebruikt voor het aanbieden van network slicing, waarmee serviceproviders verschillende soorten diensten op dezelfde fysieke infrastructuur kunnen aanbieden.

Wat is 5G RAN?

5G RAN is volop in ontwikkeling en wordt wereldwijd al ingezet door telecom bedrijven. Wat het anders maakt dan voorgaande RAN's, is de manier waarop het verschillende RAN technologieën combineert (zoals antennes, radioapparatuur en BBU's), om de signaalafstand en -sprongen te verkleinen. Omdat virtualisatie een belangrijk onderdeel van 5G RAN is, wordt er ook gebruikgemaakt van virtuele RAN-technologie (vRAN).

vRAN wordt gezien als de volgende stap in de evolutie van mobiele netwerken, met name wat betreft het bevorderen van 5G. Functies waar eerst hardware voor nodig was, worden met vRAN gevirtualiseerd, waardoor je niet meer afhankelijk bent van fysieke infrastructuur.

Wat is open RAN?

Open RAN of open source RAN is een type open standaard voor RAN interfaces. Het wordt nog niet veel gebruikt in bestaande RAN implementaties, al krijgt het wel veel aandacht. Een aantal (telecom) organisaties werkt aan open RAN standaarden. Het stelt serviceproviders in staat om niet-gepatenteerde subcomponenten van verschillende leveranciers te gebruiken.

Wat is cloud RAN?

Cloud RAN (C-RAN) is een RAN-technologie variant, met 3 hoofdcomponenten: een gecentraliseerde BBU pool, RRU netwerken en een transportnetwerk.

  1. De BBU pool bevindt zich op een centraal punt en werkt op dezelfde manier als een cloud die computers op afstand voorziet van resources. De pool voorziet de RRU's van de resources die ze nodig hebben op basis van de netwerkbehoeftes.
  2. Het RRU netwerk verbindt draadloze apparaten met het internet, net zoals RAN torens dat doen in een traditioneel Radio Access Network.
  3. Om een verbinding te maken gebruikt het transportnetwerk glasvezel, cellulaire communicatie of millimetergolf (mmWave) radiofrequenties. Het is de verbindingslaag met veel bandwidth (bandbreedte) tussen de BBU pool en de RRU's.

Hoe werkt RAN?

De radio-eenheid (RU) in een RAN verwerkt digitale radiosignalen en verzendt, ontvangt & converteert de signalen voor het RAN-basisstation. Wanneer de RU signaalinformatie van de antennes ontvangt, communiceert deze met de baseband unit (BBU of basisband eenheid) via de Common Public Radio Interface (CPRI). De BBU verwerkt de signaalinformatie zodat deze doorgestuurd kan worden naar het kernnetwerk. Via het omgekeerde proces keren data terug naar de gebruiker.

De gebiedsgrootte die een RAN knooppunt kan bestrijken, is afhankelijk van het vermogen van de antennes, de RAN-hardware en de software op het knooppunt. RAN's zijn belangrijk voor mobiele netwerken. Providers gebruiken RAN's al sinds 1G en ze worden ook gebruikt voor 5G networks.

Wij gaan graag met u in gesprek!

Geef uw klanten de snelste, gemakkelijkste en meest betrouwbare breedbandoplossingen.