Terug naar 5G Begrippenlijst

Wat is network slicing?

5G network slicing is een techniek die onderdeel uitmaakt van software defined networking (SDN) en network function virtualisation (NFV). Je kunt er meerdere virtuele netwerken mee creëren, bovenop één fysiek netwerk. Hierdoor kan elk virtueel netwerk aangepast worden aan de specifieke behoeften van de toepassingen die erop draaien.

Waarom is network slicing belangrijk?

Network slicing is met zijn talloze use-cases één van de belangrijkste technologieën voor 5G, omdat het (nieuwe) diensten met totaal verschillende vereisten kan ondersteunen. Van een connected voertuig tot en met bellen via een telefoon app.

Met slice implementatie worden dezelfde virtualisatieprincipes toegepast op de gehele netwerkarchitectuur van de provider. Deze principes omvatten radio access networks (RAN) en de ondersteunende backhaul netwerken (de delen van het netwerk waarmee edge apparatuur wordt aangesloten op de backbone van het netwerk) en carrier core networks (de verzameling van apparaten en onderliggende infrastructuur die gebruikt worden om data van de ene locatie naar de andere te verzenden), die ten grondslag liggen aan 5G, inclusief de bijbehorende datacenter resources.

Hoe werkt network slicing?

Draadloze 5G technologie ondersteunt 3 belangrijke technologieën:

  1. enhanced Mobile Broadband (eMBB)
    voor videogerichte applicaties die veel bandbreedte nodig hebben, zoals games
  2. massive Machine Type Communication (mMTC)
    het Internet of Things (IoT) maar dan grootschaliger; minder traffic, maar meer devices
  3. Ultra reliable Low Latency Communications (URLLC)
    voor toepassingen waarvoor mobile edge computing capaciteit nodig is, zoals realtime voertuig-naar-x communicatie

Met network slicing wordt de variëteit van vereisten van diensten die gebruikmaken van deze technologieën ondervangen. Aan iedere dienst worden resources toegewezen om de diensten van elkaar te scheiden en om prestatiegaranties te kunnen geven. Zo worden er voor bijvoorbeeld gaming applicaties netwerken met veel bandwidth gebruikt, terwijl er voor voertuig tracking een zeer betrouwbaar netwerk met weinig vertraging nodig is.

5G systemen worden met behulp van network slicing op een ‘as-a-service’ manier ingericht, waardoor de diensten die erop draaien snel en eenvoudig op- en afgeschaald kunnen worden. Elk segment heeft een eigen architectuur, beheer en beveiliging ten behoeve van een ​​specifieke use case. Functionele componenten en resources kunnen worden gedeeld over diverse network slices, maar zaken zoals datasnelheid, capaciteit, connectiviteit, kwaliteit, latentie, betrouwbaarheid en services kunnen in elke slice aangepast worden om te voldoen aan de overeengekomen Service Level Agreement (SLA).

Met network slicing wordt er efficiënter gebruikgemaakt van de beschikbare network resources, terwijl tegelijkertijd de algemene gebruikerservaring verbetert.

Is network slicing ook mogelijk met 4G?

Ja, met een relatief eenvoudige software upgrade kunnen service providers network slicing implementeren in hun bestaande 4G/LTE netwerken.

Wij gaan graag met u in gesprek!

Geef uw klanten de snelste, gemakkelijkste en meest betrouwbare breedbandoplossingen.