Terug naar 5G Begrippenlijst

Wat is 5G?

5G is de vijfde generatie in mobiele netwerken. Het is de supersnelle opvolger van 4G, omdat je er in theorie een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde mee kunt halen. Aanzienlijk meer dan een 4G-netwerk, met 20 megabit per seconde. In de praktijk wordt overigens een downloadsnelheid van 1 gigabit verwacht, wat dus nog steeds veel sneller is. Die snelheid zorgt er ook voor dat er minder vertraging (latency) is bij het verbinden met mobiel internet.

Waarom 5G?

We worden steeds afhankelijker van draadloze communicatie. Veel dienstverlening is digitaal en steeds meer apparaten worden aangesloten op het internet en communiceren met elkaar, wat ook wel het Internet of Things (IoT) wordt genoemd. Mensen willen zowel zakelijk als privé, en liefst overal, over een snelle verbinding kunnen beschikken. Dat is precies wat een 5G-netwerk mogelijk kan maken.

De belangrijkste verschillen tussen 4G en 5G:

  • snellere data overdracht en kortere reactietijd dankzij de grotere netwerk capaciteit
  • door het gebruik van hogere frequenties zijn dekking en bereik beter
  • de verbindingen zijn betrouwbaarder
  • zendmasten met 5G antennes kunnen voor meer draadloze verbindingen tegelijkertijd zorgen
Krijg vrijwel overal toegang tot razendsnel 5G internet

Standaard voor 5G technologie

In 2018 is de eerste standaard voor 5G technologie vastgelegd (zoals dat destijds ook gedaan is voor 2G, 3G en 4G). Dankzij deze standaard kunnen telefoons en andere apparaten die 5G gebruiken dezelfde taal spreken en met elkaar communiceren.

De toekomst van 5G

5G komt niet alleen tegemoet aan de toenemende vraag naar mobiele datacommunicatie met zo min mogeiljk vertraging. Het maakt ook nieuwe toepassingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s, drones die bestellingen afleveren, operaties op afstand en de automatisering & robotisering van industriële processen, zoals volledig geautomatiseerde containerterminals.

5G is niet zozeer een revolutie, als wel een evolutie. De overgang gaat stap voor stap, ook omdat het tijd kost voordat heel Nederland 5G bereik heeft. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat een aantal radiofrequenties die bestemd zijn voor 5G, beschikbaar komen via veilingen vanuit de overheid.

Telecombedrijven maken hun netwerken in ieder geval wel al '5G ready'. Veel nieuwe smartphones hebben al een 5G modem en een aantal providers bieden 5G abonnementen aan.

Bedrijven en hun klanten zullen veel profijt hebben van de voordelen van 5G technologie en de bijbehorende snelheden. Denk aan meer productiviteit & flexibiliteit en een grotere schaalbaarheid van dienstverlening. Maar ook aan track en trace, veilig werken op afstand en een 5G SD Edge oplossing voor het uitbreiden van uw bedrijfsnetwerk met 5G Fixed Wireless Access (FWA) routers.

Wij gaan graag met u in gesprek!

Geef uw klanten de snelste, gemakkelijkste en meest betrouwbare breedbandoplossingen.